Ody Belgesi arşivleri - Ody Belgesi Orta Düzey Yönetici Eğitimi Mon, 31 Jul 2023 14:08:25 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 CAM AMBALAJLAR https://www.odybelgesi.org/cam-ambalajlar.html https://www.odybelgesi.org/cam-ambalajlar.html#respond Mon, 31 Jul 2023 14:08:18 +0000 http://www.odybelgesi.org/?p=37 Cam Ambalaj Çeşitleri Cam ambalajlar, Cam ambalajlar hakkında bilgiler: Cam ambalajlar bilinen en eski ambalaj maddelerinden biridir. Camın ham maddesi silisli kumdur. Cam silis kumunun çeşitli katkı maddeleri ile birlikte yüksek sıcaklıklarda eritilerek şekillendirilmesinden meydana gelir. Cam ambalajlar içine konulan ürünün görülebilmesi nedeni ile tercih edilen bir ambalaj çeşididir. Özellikle sıvı ve yarı sıvı mamullerin ambalajlanmasında kullanılmaktadır. Kozmetik sanayi, kimya ve ecza sanayinde kullanılmaktadır. Doldurma ve taşıma esnasında fazla kayıp vermesi ve ağırlığı nedeniyle taşıma masraflarının yüksek oluşu cam ambalajının dezavantajları olarak göze çarpmaktadır. Avantajı ise parlak ve iç açıcı olmasıdır. Ayrıca hafif camların piyasaya çıkması alışveriş yapanları cezbetmiştir. Örneğin önceden

The post CAM AMBALAJLAR appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Cam Ambalaj Çeşitleri

Cam ambalajlar, Cam ambalajlar hakkında bilgiler:

Cam ambalajlar bilinen en eski ambalaj maddelerinden biridir. Camın ham maddesi silisli kumdur. Cam silis kumunun çeşitli katkı maddeleri ile birlikte yüksek sıcaklıklarda eritilerek şekillendirilmesinden meydana gelir. Cam ambalajlar içine konulan ürünün görülebilmesi nedeni ile tercih edilen bir ambalaj çeşididir.

Özellikle sıvı ve yarı sıvı mamullerin ambalajlanmasında kullanılmaktadır. Kozmetik sanayi, kimya ve ecza sanayinde kullanılmaktadır. Doldurma ve taşıma esnasında fazla kayıp vermesi ve ağırlığı nedeniyle taşıma masraflarının yüksek oluşu cam ambalajının dezavantajları olarak göze çarpmaktadır. Avantajı ise parlak ve iç açıcı olmasıdır. Ayrıca hafif camların piyasaya çıkması alışveriş yapanları cezbetmiştir. Örneğin önceden 1 litrelik şişe 1240 g iken bugün 354 g ağırlığındadır. Cam şişe güven vericidir. Çok önemli bir özelliği de ürünün tat ve lezzetini etkilememesidir.

Cam Ambalajların Olumlu Özellikleri:  

  • Sert, sağlam ve kimyasal açıdan inert bir malzemedir. İçine konulan gıda ve içecek ile hiçbir etkileşim olmaz, zamanla aşınmaz ve bozulmaz.
  • Renkli olduklarında ürünü belirli düzeyde ışık etkisinden korur.
  • Gaz, su buharı, koku ve sıvı geçirgenliği yoktur.
  • İçine konulan ürün görülebilir. Böylece tüketici satın aldığı mal hakkında bilgi sahibi olur. Ayrıca üretici, iyi bir sınıflandırma, doldurma gibi önlemlerle malını daha kolay satabilme olanağına kavuşabilir.
  • Isıl dayanımı yüksektir. Sterilize edilebilir.
  • Biçim değiştiremez.
  • İç basınç ve düşey yüklere dayanıklıdır.
  • Teneke kutulara göre daha kolay açılabilir.
  • İçindeki ürün tüketildikten sonra başka amaçlarla da kullanılabilir.
  • Çeşitli biçim, büyüklük ve renkte yapılabilir.
  • Vakum dolum ve kapama yöntemine uygundur.
  • Makinelerde yüksek dolum kapasitesine ulaşılabilir.

Cam Ambalajların Olumsuz Özellikleri:  

  • Ağırdır, taşımada sorunlara yol açabilir.
  • Kırılgandır; darbe, ısıl şok ve aşırı iç basınç gibi etkilerle kırılabilir.
  • İçini gösterdiğinden üreticinin ayıklama, sınıflandırma ve doldurma gibi işlemlerde çok özenli davranması gerekir. Bunlar maliyeti artırıcı etkenlerdir.
  • Camın ışık geçirmesi, içerdiği gıdanın renginin bozulmasına neden olabilir.
  • Camın en olumsuz özelliği, çeşitli etkilerle kolaylıkla kırılabilmesidir. Özellikle camın kimyasal bileşimi, cam kabın şekli, şekillendirmede uygulanan sıcaklık ve süre ile diğer üretim aşamaları camın kırılma niteliği üzerinde etkili olmaktadır. Ancak cam ambalajın diğer malzemelere göre dezavantajı gibi görülen kırılma dayanıklılığı ve ışık geçirme özellikleri, gelişen teknolojiye koşut olarak önemli ölçüde iyileştirilebilmiştir.

Cam ambalaj kullanmak için 10 neden

Reçel, salatalık, salça, mayonez, bal, konserve sebzeler, meyve kompostoları, meyve suları, meşrubatlar, su, süt, ayran… Akla gelebilecek tüm yiyecekler cam ambalajlarda güvenle saklanır. Çünkü cam ambalaj;

  1. Bu, yiyeceğin tadını, kokusunu veya aromasını değiştirmez.
  2. Yiyecek ve içeceklerin raf ömrünü uzatır ve uzun süre saklanmasını sağlar.
  3. İçerdiği maddeler ile kimyasal veya mikrobiyolojik olarak etkileşime girmez.
  4. Yeme içme ortamlarına güzellik ve estetik katar.
  5. Gaz ve buhar geçirgen olmadığı için gıdaların sağlıklı bir şekilde saklanmasını sağlar.
  6. Kokusuzdur.
  7. Isıya dayanıklıdır ve bu nedenle sıcak dolum için uygundur.
  8. Şeffaftır, içini gösterir. Bu da diğer ambalajlara göre daha kullanışlı olmasını sağlar.
  9. Gerçek bir doğa aşığıdır. Geri dönüşüm sayesinde sonsuza kadar kullanılabilir.
  10. Cam, konulduğu ürüne güven veren ve bu nedenle ‘sağlıklı ambalaj’ etiketine en uygun ambalaj malzemesidir.

Karayolu ile taşıma yapan firmalarda orta düzey yönetici olmak ve eğitim almak için inceleyebilirsiniz.

The post CAM AMBALAJLAR appeared first on Ody Belgesi.

]]>
https://www.odybelgesi.org/cam-ambalajlar.html/feed 0
Orta Düzey Yönetici Eğitimi https://www.odybelgesi.org/orta-duzey-yonetici-egitimi.html Wed, 05 Jul 2023 13:07:38 +0000 https://www.odybelgesi.org/?p=524 Taşımacılık sektöründe uluslararası anlaşmalar gereği 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu gereği bazı yetki belgesi sahipleri belge sahibi nitelikli personel istihdam etmekle mükelleftir. Çalışacak olan personeller ise; üst düzey yöneticiler, orta düzey yöneticiler ve sürücüler olmak üzere üç faklı gruba ayrılır. Bu yazıda kısa adıyla ODY açılımı ise orta düzey yönetici belgeleri hakkında teknik bilgileri vereceğiz. ODY belgesi eğitim ve sınav tarihleri için bizi  Telefon: 0 212 641 92 71 ARA nolu telefondan arayabilirsiniz. Mevzuatta ODY Belgesinin Tanımı Şu Şekildedir; Orta düzey yönetici (ODY): Bu Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren bir gerçek veya tüzel kişiliğin veya buna ait bağımsız bir birimin taşımacılık

The post Orta Düzey Yönetici Eğitimi appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Taşımacılık sektöründe uluslararası anlaşmalar gereği 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu gereği bazı yetki belgesi sahipleri belge sahibi nitelikli personel istihdam etmekle mükelleftir. Çalışacak olan personeller ise; üst düzey yöneticiler, orta düzey yöneticiler ve sürücüler olmak üzere üç faklı gruba ayrılır. Bu yazıda kısa adıyla ODY açılımı ise orta düzey yönetici belgeleri hakkında teknik bilgileri vereceğiz.

ODY belgesi eğitim ve sınav tarihleri için bizi  Telefon: 0 212 641 92 71 ARA nolu telefondan arayabilirsiniz.

Mevzuatta ODY Belgesinin Tanımı Şu Şekildedir;

Orta düzey yönetici (ODY): Bu Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren bir gerçek veya tüzel kişiliğin veya buna ait bağımsız bir birimin taşımacılık faaliyetlerini sürekli ve etkin bir şekilde sevk ve idare eden sahip, temsile yetkili ortak veya istihdam edilen kişileri ifade eder.

Mevzuata göre Dört Orta Düzey Yönetici Belgesi Mevcuttur.

Bunlar sırasıyla: ODY1, ODY2, ODY3 ve ODY4 şeklindedir. Bu belgelerden hangisine ihtiyacınız olduğunu aşağıda inceleyebilirsiniz.

A türü ile B2, C3, D2, K3, M1, N1, P1, T2 ve T3 yetki belgesi sahipleri ile tüzel kişiliği haiz K1 yetki belgesi sahiplerinin, en az birer adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişiyi istihdam etmeleri,

Ody Türleri

Ody Türleri ve sınıflandırması

Orta Düzey Yönetici Belgelerini Kimler Almalı?

ODY1 VE ODY2: Yolcu taşımacılığı işi yapan şirketlerde yöneticilik yapanlar.
ODY3 VE ODY4: Eşya ve kargo taşımacılığı  işi yapan şirketlerde yöneticilik yapanlar.

Orta Düzey Yöneticilik Belgesi Alma Şartları

Ody belgesi almanın ön şartı en az ilk öğretim diplomasına sahip olunmasıdır. İkinci şart ise eğitim sınavda başarılı olmaktadır. Sınavlarla ilgili detaylar…

Eğitim Süreci

Bu belgeyi almak için Milli Eğitim Bakanlığından yetki alan bir kursa kayıt olmanız gerekir. Kayıt olduktan sonra eğitimin en az yüzde seksenine katılmanız gerekir.

Belge türüne göre eğitim süreleri;

Sınav Süreci

Eğitimi tamamlayan kursiyerler MEB‘in yapmış olduğu ody sınavına girerler. Sınavda karşınıza toplam 40 soru gelecektir. Bu 40 sorunun 70 tanesine doğru yanıt veren adaylar sınavdan 70 puan alıp başarılı olurlar. Sınavdan sonra Vakıfbank a 93 TL kart ücretini yatırdıktan sonra e-devlette belgeniz görülecektir.

Gerekli Evraklar

  • 1 adet biyometrik resim,
  • 1 adet diploma fotokopisi
  • 1 adet diploma fotokopisi,
  • 1 adet sabıka kaydı,
  • 1 adet kimlik fotokopisi.

Ders Müfredatı

Orta düzey yönetici ders müfredatı

Orta düzey yönetici ders müfredatı

Orta düzey yönetici eğitimlerinde;
Mevzuat ve hukuk başlığı altında; ulusal ve uluslararası taşıma yönetmeliği, anayasa, iş hukuku, medeni kukuk, kaçakçılık, gümrük mevzuatı, dış ticaret ve sigorta dersleri yer alır. Mali ve idari yönetim dersi başlığı altında ise; idari, mali yönetim, finans, pazarlama, tky, vergi gibi konular yer almaktadır. A grubunda trafik, trafik adabı ile meslek ahlakı , c grubunda ise ilk yardım ve aetr, adr, yükleme güvenliği derslerine yer verilmiştir.

The post Orta Düzey Yönetici Eğitimi appeared first on Ody Belgesi.

]]>
EŞYANIN ALICILARA TESLİMİ NASIL YAPILIR? https://www.odybelgesi.org/alicilara-teslim.html https://www.odybelgesi.org/alicilara-teslim.html#respond Wed, 10 May 2023 16:01:45 +0000 http://www.odybelgesi.org/?p=20 Yurt İçi Teslim Alıcılara teslim, alıcılara teslim hakkında bilgiler: Yurt İçi Teslim Nasıl Yapılır? Dağıtım sözleşmesi ile başlayan dağıtım süreci, malların üreticiden veya ithalatçıdan teslim alınarak yurt içi dağıtım bölgelerindeki ürüne uygun şekilde düzenlenmiş depolara konulması ile devam eder. Depolardaki mallar, yurt içi dağıtımı gerçekleştirecek firmaya iletilen sipariş listesindeki alıcılara teslim edilir. Sipariş listesinde hangi ürünlerin, hangi adreslere, ne miktarda ve ne zaman teslim edileceği belirtilmiştir. Listede yer alan her bir dağıtım noktasına teslim edilecek ürünler için üç nüsha irsaliye, fatura veya irsaliyeli fatura hazırlanarak iki nüshası dağıtımı yapacak araç şoförlerine verilir. Araç şoförleri, eşyaları doğru ve eksiksiz teslim aldığını,

The post EŞYANIN ALICILARA TESLİMİ NASIL YAPILIR? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Yurt İçi Teslim

Alıcılara teslim, alıcılara teslim hakkında bilgiler:

Yurt İçi Teslim Nasıl Yapılır?

Dağıtım sözleşmesi ile başlayan dağıtım süreci, malların üreticiden veya ithalatçıdan teslim alınarak yurt içi dağıtım bölgelerindeki ürüne uygun şekilde düzenlenmiş depolara konulması ile devam eder. Depolardaki mallar, yurt içi dağıtımı gerçekleştirecek firmaya iletilen sipariş listesindeki alıcılara teslim edilir.

Sipariş listesinde hangi ürünlerin, hangi adreslere, ne miktarda ve ne zaman teslim edileceği belirtilmiştir. Listede yer alan her bir dağıtım noktasına teslim edilecek ürünler için üç nüsha irsaliye, fatura veya irsaliyeli fatura hazırlanarak iki nüshası dağıtımı yapacak araç şoförlerine verilir.

Araç şoförleri, eşyaları doğru ve eksiksiz teslim aldığını, brandasını çektiğini teyit ederek irsaliyelerini imzalar ve sevk esnasında olabilecek her türlü aksaklığın sorumluluğunu da yüklenmiş olur. Ayrıca yüklenmiş olan eşyalarla ilgili diğer belgeler varsa bunları da aldığına dair ilgili bölümü imzalar. Özellikle irsaliyanin taşıma sırasında araçta bulundurulması zorunludur. Teslim noktasında ise alıcıya teslim ettiği mala ait irsaliye veya irsaliyeli faturayı malı teslim ettiğine dair imzalatarak bir nüshasını alıcıya verir ve malları teslim eder. Eşya faturaları müşteriye malla birlikte gönderilebileceği gibi sevkiyattan sonra da gönderilebilir. Alıcı tarafından imzalanmış olan diğer nüshayı dağıtım işini üstlenen firmaya geri götürür.

Sevk İrsaliyesi:

  • Satılan malın veya satın alınan malın, taşınması sırasında düzenlenir. Malın taşınması (sevki) sırasında malla birlikte bulunması gereken bir belgedir.
  • Sevk irsaliyesi fiyat ve bedel hariç olmak üzere faturada yazılı olan bilgileri taşır. Faturanın şekil ve nizamına uygun esaslara göre düzenlenir. Sevk irsaliyesi 3 nüsha düzenlenir. Malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir. Sevk irsaliyesinde tanzim (düzenleme) tarihinden başka fiili sevk tarihi de bulunur.

Sevk İrsaliyesini Düzenlemek Zorunda Olanlar:

  • Satıcının sattığı malı, alıcıya teslim etmek üzere taşıdığı/taşıttığı durumlarda sevk irsaliyesi satıcı tarafından düzenlenir.

NOT: Bu durumda satıcı faturayı malla birlikte gönderse dahi malla birlikte sevk irsaliyesini de yanında bulundurmak zorundadır.

  •  Satıcının teslim ettiği malın alıcı tarafından taşınması/taşıttırılması durumunda sevk irsaliyesi alıcı tarafından düzenlenir. Ancak alıcı ile satıcının anlaşmaları durumunda sevk irsaliyesi satıcı tarafından da hazırlanabilir.

Sevk İrsaliyesinin Özellikleri:

Sevk irsaliyesi, ticari işlemlerde malın teslimatı sırasında kullanılan bir belgedir. Bu belge, satıcının malı alıcıya teslim ettiğini ve malın taşıma sırasında sevk edildiğini kanıtlar. İşte sevk irsaliyesinin özellikleri:

Belgenin tarihi: Sevk irsaliyesinde, malın teslimatının yapıldığı tarih belirtilir.
Belgenin numarası: Her sevk irsaliyesine benzersiz bir numara verilir. Bu numara, belgeyi benzersiz bir şekilde tanımlamak için kullanılır.
Gönderici ve alıcı bilgileri: Sevk irsaliyesinde, gönderici ve alıcının adı, adresi ve iletişim bilgileri yer alır.
Malın tanımı: Sevk irsaliyesinde, gönderilen malın miktarı, ağırlığı ve özellikleri hakkında bilgi yer alır.
Araç bilgileri: Sevk irsaliyesinde, malın taşınması için kullanılan aracın plaka numarası ve diğer bilgileri yer alır.
İmza ve kaşe: Sevk irsaliyesinde, satıcının ve alıcının imzası ve işletme kaşeleri yer alır.
Sevk irsaliyesi, satıcı ve alıcı arasında yapılan işlemin kanıtıdır ve bu belgenin doğru ve eksiksiz olması önemlidir. Ayrıca, sevk irsaliyesi, KDV iadesi ve diğer vergi işlemleri için de önemlidir.

  • 3 nüsha hazırlanır.
  • Seri ve sıra numaralıdır.
  • Muhasebe kayıtlarında esas alınmaz.
  • Malın nereye ve kime gönderildiğini belirtir.
  • Maliye Bakanlığının anlaşmalı matbaalarda bastırılıp notere tasdik ettirilir.
  • Sevk irsaliyesinin düzenlendiği tarihten itibaren 10 gün içinde fatura düzenlenmesi gerekir.
  • Vergi Usul Kanunu’na göre 5 yıl, Türk Ticaret Kanunu’na göre 10 yıl saklanmalıdır.

İrsaliyeli Fatura: 

Vergi Usul Kanunu’nun 25 Bakanlığına verdiği yetkiye dayanarak fatura ve sevk irsaliyesi olarak değil, isteyen mükellefler aç hâlinde düzenlenmesi ve kullan dolayısıyla malın tesliminden düzenlenmesinden vazgeçilerek yerine irsaliyeli fatura düzenlenebilir.

Vergi Usul Kanunu’nun 257’nci maddesinin Maliye i yetkiye dayanarak fatura ve sevk irsaliyesinin ayrı belgeler isteyen mükellefler açısından irsaliyeli fatura adı altında tek belge inde düzenlenmesi ve kullanılması esası getirilmiştir. Sattıkları mallar n tesliminden itibaren faturanın 10 gün içinde nden vazgeçilerek fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı düzenlemek Fatura düzenlenebilir.

İrsaliyeli fatura ile ilgili uyulması gereken kurallar: İrsaliyeli fatura uygulamasını seçen veya mal satın alan mükelleflerin bu malları taşımaları veya taşıttırmaları durumunda irsaliyeli fatura bulundurulması hâlinde ayrıca bir sevk irsaliyesine gerek yoktur. İrsaliyeli faturalar Maliye Bakanlığınca anlaşmalı matbaalarda bastırılarak noter tarafından tasdik ettirilir. Malı satan mükellefler irsaliyeli faturayı en az 3 nüsha düzenlemek zorundadır.

Bu şekilde düzenlenmeyen irsaliyeli faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. İrsaliyeli faturanın en az 2 nüshası malı taşıyan taşıtta bulundurulur. Yoklama ve denetleme sırasında yetkililere ibraz ettirilir. Mükellefler isterlerse irsaliyeli fatura ile birlikte sevk irsaliyesi de kullanabilirler. Vergi Usul Kanunu’na göre 5 yıl, Türk Ticaret Kanunu’na göre 10 yıl saklanmalıdır.

Karayolu ile taşıma yapan firmalarda orta düzey yönetici olmak ve eğitim almak için inceleyebilirsiniz.

Ahşap Ambalajlarda Temel Ölçütler

The post EŞYANIN ALICILARA TESLİMİ NASIL YAPILIR? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
https://www.odybelgesi.org/alicilara-teslim.html/feed 0
ANTREPOLARDA ARANACAK ŞART VE NİTELİKLER NELERDİR? https://www.odybelgesi.org/antrepolarda-aranacak-sart-ve-nitelikler.html https://www.odybelgesi.org/antrepolarda-aranacak-sart-ve-nitelikler.html#respond Thu, 04 May 2023 14:22:24 +0000 http://www.odybelgesi.org/?p=30 Antrepo Nedir? Gümrük mevzuatına tâbi olan eşyaların, gümrük gözetimi altındayken muhafaza edildiği ve ilgili dış ticaret işleminin tamamlanabilmesi için gerekli işlemlerin yapıldığı bir tür depodur. Eşyanın gümrük mevzuatına uygun bir şekilde antrepoya konulması halinde muhafaza edilmesinde süre sınırlaması yoktur ve bu süre içerisinde vergilerin ödenmesinin gerekli olmadığı bir gümrük rejimidir. Antrepolar; sadece antrepo işletmecisinin kendi eşyasını muhafaza edebildiği “özel” antrepolar ve herkes tarafından kullanılabilen “genel” antrepolar olarak iki çeşittir. Eşyanın muhafaza edilmesi karşılığında antrepo işletmesiyle yapılan anlaşmaya uygun olarak ardiye ücreti ödenir; ücretin belirlenmesinde süre, hacim, nitelik ve benzeri etkenler önemlidir. Antrepolarda Aranacak Şartlar Belirli bir tipte açılıp işletilmesi uygun

The post ANTREPOLARDA ARANACAK ŞART VE NİTELİKLER NELERDİR? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Antrepo Nedir?

Gümrük mevzuatına tâbi olan eşyaların, gümrük gözetimi altındayken muhafaza edildiği ve ilgili dış ticaret işleminin tamamlanabilmesi için gerekli işlemlerin yapıldığı bir tür depodur. Eşyanın gümrük mevzuatına uygun bir şekilde antrepoya konulması halinde muhafaza edilmesinde süre sınırlaması yoktur ve bu süre içerisinde vergilerin ödenmesinin gerekli olmadığı bir gümrük rejimidir.

Antrepolar; sadece antrepo işletmecisinin kendi eşyasını muhafaza edebildiği “özel” antrepolar ve herkes tarafından kullanılabilen “genel” antrepolar olarak iki çeşittir. Eşyanın muhafaza edilmesi karşılığında antrepo işletmesiyle yapılan anlaşmaya uygun olarak ardiye ücreti ödenir; ücretin belirlenmesinde süre, hacim, nitelik ve benzeri etkenler önemlidir.

Antrepolarda Aranacak Şartlar

  • Belirli bir tipte açılıp işletilmesi uygun bulunan bir antrepoda, yalnızca o antrepo tipine münhasır işlemlerin gerçekleştirilmesi,
  • Eşyanın iyi saklanmasına, yangından korunmasına ve çağdaş tekniğe uygun yangın söndürme düzenine sahip bulunması,
  • Gümrük idaresince kabul edilen giriş ve çıkış kapılarından başka bütün kapı ve menfezleri eşya çıkarılmasına uygun olmayacak şekilde kapatılmış olması,
  • Antrepo olarak kullanılan alanların hazine haklarının korunmasını sağlamak üzere yetkili gümrük memurlarınca içeriden ve dışarıdan kontrolün kolaylıkla yapılmasına elverişli olması,
  • Eşyanın yükleme ve boşaltmasını zorlaştırıcı konumda olmaması,
  • Antrepo kapalı alanlarının etrafını çeviren ve antrepo alanından sayılmayan üstü açık sahaların sadece kapalı yerlere alınamayan, hava muhalefetinde zarar görmeyecek ağır ve hacimli eşyanın konulması kaydıyla kullanılmasının talep edilmesi hâlinde, bu alanların etrafı içeriden dışarıya eşya çıkarılmasına imkân vermeyecek şekilde yüksek duvar veya kalın parmaklıklarla çevrilmiş olması,
  • Deniz kenarında, demir yolu hattı üzerinde veya hava taşıtlarının kalktıkları veya indikleri meydan veya limanlarda, eşya taşıyan araçların geçeceği yolların, kapıların giriş çıkış bakımından elverişli olduğu yerlerde bulunması, Eşyanın antrepo içinde kolaylıkla ve emniyetle nakli, istifi, tartılması, ölçülmesi gibi hizmetlerin yapılmasına ve taşıtlarına yükletilmesine ve bunlardan boşaltılmasına yarayan gerekli teknik donanım, alet ve cihazlarla donatılmış olması ve gerekli aydınlatma düzenine sahip bulunması,
  • Elleçleme ve/veya işleme faaliyetlerinin yapılacağı antrepoların bu faaliyetlerin yapılması için gerekli donanıma sahip olması,

Antrepolarda Aranacak Nitelikler

  • En az bir muayene yeri olması,
  • Rezervli eşyanın konulması için kapalı, çifte kilitli özel yerleri olması,
  • Ufak veya kıymetli eşyanın saklanması için özel rafları ve kilitli dolap ve kasaları bulunması,
  • Antrepo alanı içinde gümrük personeli ile antrepo işletmesinin memur veya hizmetlilerinin çalışma ve gözetimine elverişli özel büroların ve yerlerinin olması,
  • Yanıcı, parlayıcı, patlayıcı ve bir arada bulunmaları tehlike arz eden eşyanın konulacağı antrepoların ilgili oldukları fabrika sahası içinde veya meskun mahal dışında bulunması,
  • Tahsis edilecekleri eşya ve maddelerin özelliklerine göre iyi muhafazası ve tehlikelerinin önlenmesi bakımından gerekli teknik tesislerin ve araçların bulunması, Araçlardan tank ve depolara ve buralardan araçlara sıvıların kolaylıkla ve emniyetle boşaltılmasına yarayan, gerekli teknik tesisatın oluşturulmuş olması,
  • Antrepodan dışarıya eşya çıkarılmasına imkan vermeyecek gerekli fiziki düzenlemelerin yapılmış olması,
  • Tankların su boşaltmaya mahsus ve bir kişinin içine girip temizlik yapmasına uygun bir deliği ile biri sıvının tanka girmesi, diğeri çıkması için iki ağzı ve tepelerinde üç ölçü deliği ve bu deliklerin yanına gitmeye yarayacak yatık düz basamaklı ve iki tarafı korkuluklu veya parmaklıklı bir merdiveni veya bir köprüsü bulunması, grup halindeki tankların üstlerinden birbirlerine aynı şekildeki köprü ile bağlanması,
  • Sıvıların tanklara sevkini veya tanklardan çıkarılmasını sağlayan boruların mümkünse toprak üstünde yahut üstü açık hendek içinde ve her tarafı kolaylıkla görülebilecek şekilde döşenmiş olması, bu boruların antrepo içindeki yollardan geçirilmesinin zorunlu olduğu hallerde üzerine konacak demir kapakları istenildiği zaman kolaylıkla açılıp borular görülebilecek şekilde yapılması veya boruların geçtiği mahal itibariyle bunun çevre, güvenlik gibi nedenlerle mümkün bulunmaması halinde boruların detay krokisinin idareye verilmesi,
  • Boruların bir bakışta verici ve alıcı olduklarının anlaşılabilmesi için ayrı ayrı renklere boyanmış veya işaretlenmiş olması ve üzerindeki vana muslukları mühürle mühürlenebilecek şekilde yapılmış bulunması, Tanklara alınan ve tanklardan çıkarılan ve içlerinde bulunan akaryakıtın miktarlarını daimi surette gösteren, gümrük idaresince bilgisayar ortamında gerekli gözetim ve denetimin yapılmasına elverişli elektronik ölçüm cihazları bulunması,
    Dökme olarak gelen kimyevi maddeler için serbest bölgeler veya gümrük idarelerine bağlı özel antrepo şeklinde açılan tankların içindeki maddelerin miktarını ölçmeye yarayan teknik kalibrasyon ölçüm imkanlarına sahip olması,
  • Gemilerden tanklara eşya alınmasında, farklı ürün tiplerinin ana giriş borusunda karışmasına imkan vermeyecek gerekli düzenlemelerin yapılmış olması,
  • Peş peşe mal basma sistemi uygulanan antrepolarda, ana giriş borusundan tanklara malın sevki için taşıtma merkezi (manifold) tesis edilmiş olması,
  • Ana giriş borusunda malın akışını ve rengini görebilmek için ana borunun dağıtım merkezine yakın uygun bir yerinde cam gözetleyicisi (sight glass) bulunması,
  • Aynı borudaki malın niteliğini tayin edebilmek için takriben 100 metre mesafede iki yerinde numune alma yeri bulunması,
  • Ağır mazotun (heavy fuel oil), konulduğu tankların ve boru hatlarındaki malın donmasını ve sirkülasyonunu sağlamak amacıyla (serbantin) ısıtıcı bulunması gerekmektedir.”

Karayolu ile taşıma yapan firmalarda orta düzey yönetici olmak ve eğitim almak için inceleyebilirsiniz.

Antrepo Çeşitleri

The post ANTREPOLARDA ARANACAK ŞART VE NİTELİKLER NELERDİR? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
https://www.odybelgesi.org/antrepolarda-aranacak-sart-ve-nitelikler.html/feed 0
Depo Türleri, Çeşitleri ve Görevleri Nelerdir? https://www.odybelgesi.org/depo-turleri.html Mon, 13 Feb 2023 16:06:35 +0000 https://www.odybelgesi.org/?p=367 Depo nedir? Üretim merkezinden gelen ürün veya kargoların hazırlanıp teslim alındıktan sonra bir süre saklanması ve daha sonra istenilen yerlere gönderilmesine denir. Depolama, bu iş için kullanılan alandır. Depolama süresinin uzunluğu da depolama tipi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Uzun saklama süresine bağlı olarak ideal olarak kabul edilen saklama çeşitleri de farklılık göstermektedir. Lojistikte depolama birkaç aşamada gerçekleşir. Bu adımların doğru bir şekilde yapılması eşyaların korunması ve saklanması için oldukça önemlidir. Bu durumda depolamanın nasıl gerçekleştiğine dikkat edilir. Depolama süreci alanında uzman ve deneyimli kişiler tarafından yönetilir. Depolama sürecindeki ilk adım, malları saymaktır. Mallar ilk alındığı anda sayılır ve olası

The post Depo Türleri, Çeşitleri ve Görevleri Nelerdir? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Depo nedir? Üretim merkezinden gelen ürün veya kargoların hazırlanıp teslim alındıktan sonra bir süre saklanması ve daha sonra istenilen yerlere gönderilmesine denir. Depolama, bu iş için kullanılan alandır. Depolama süresinin uzunluğu da depolama tipi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Uzun saklama süresine bağlı olarak ideal olarak kabul edilen saklama çeşitleri de farklılık göstermektedir.

Lojistikte depolama birkaç aşamada gerçekleşir. Bu adımların doğru bir şekilde yapılması eşyaların korunması ve saklanması için oldukça önemlidir. Bu durumda depolamanın nasıl gerçekleştiğine dikkat edilir. Depolama süreci alanında uzman ve deneyimli kişiler tarafından yönetilir. Depolama sürecindeki ilk adım, malları saymaktır. Mallar ilk alındığı anda sayılır ve olası kusurların tespit edilmesi önemlidir. Duruma bağlı olarak, depolandıktan sonra malların sayıldığı örnekler de vardır.

Eşyaların ambalajlanması burada çok önemlidir. Malların sayımından sonra mallar depoya taşınır. Burada taşınacak olan depo eşyaya göre değişmektedir. Depolar, nakliye sürecine katkı sağlayan uygun lokasyonlarda bulunduğundan, depolama süreci hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Taşıma işleminden sonra mallar uygun bir şekilde depoya yerleştirilir. Diğer mallarla karışmaması için burada iyi bir gruplandırma yapılmıştır. Mallar daha sonra gerekirse ambalajından çıkarılır ve nakliye için yeniden ambalajlanır. Burada belirleyici olan ürünün kendisi ve depoda ne kadar kaldığıdır. Lojistikte depolama seviyeleri de depolama nedenine göre değişebilmektedir. Depolama bazen ihracat ve ithalat işlemlerinde gümrükte beklemek için tercih edilir. Bazen ürün tedarik sürecinde üretici ile perakendeci arasında bir köprü görevi görür. Yazımızda Depo Türleri, Çeşitleri ve Görevleri Nelerdir gelin inceleyelim.

Lojistik depolama konuları

Lojistik depolamada dikkat edilmesi gerekenler, depolama sürecinin anahtarıdır. Neye dikkat edilmesi gerektiğini belirleyen asıl şey mülkün kendisidir, emtiaya bağlı olarak farklı tipte antrepolar vardır. Bu nedenle ilk dikkat edilmesi gereken şey doğru depolama alanında saklanması gerektiğidir. Lojistik depolamada genellikle malların depoda ne kadar süre kalacağı belirtilir. Herhangi bir aksilik olmaması kaydıyla mal belirlenen gün kadar depoda kalır. Bu durumda her madde için özel bir yer ayrılır. Malların ağırlığı ve boyutu da önemlidir. Tüm bunları önceden bilmek, gerekli depolama alanını oluşturmak için önemlidir.

Lojistikte depolama yapılırken eşyanın özelliklerine göre planlama yapmak çok önemlidir. Bazı mallar, depolanmaları sırasında belirli bir sıcaklık aralığı gerektirebilir. Işıktan korunması gereken eşyalar da olabilir. Malların zarar görmeden taşınabilmesi için tüm bu bilgilere kesinlikle uyulmalıdır. Rulmanın nitelikleri bu nedenle çok önemlidir.

Depo çeşitleri ve görevleri nelerdir?

Depo çeşitleri

Depo çeşitleri ve görevleri

Lojistik depolamada tek bir durumdan bahsetmek mümkün değildir. Her ürün için farklı saklama teknikleri vardır. Bu teknikler ayrıca farklı depolar oluşturur. Depoda Gerekli Donanım
özelliklerine sahip bu depolar ile eşyalarınız en üst düzeyde korunmaktadır. Bu nedenle bellek türleri de önemlidir. Depolama türlerini kontrol etmeden bir lojistik firması ile koordinasyon yapmanız önerilmez. Lojistik firmasında eşyalarınız için en uygun depolama türünü bulmanız önemlidir. Lojistik depo çeşitleri şu şekilde ayrılmaktadır:

Açık hava depoları

Depo türleri arasında en  yaygın olan açık hava depoları: Açık hava kamplarında, depolama alanının dört tarafını ve üstünü kaplayan yapılar (binalar) yoktur. Depolama alanı genellikle giriş ve çıkış kontrolü için bir duvar, kümes teli veya metal malzeme ile çevrilidir. Bu tür rulmanların yatırım maliyetleri düşüktür. Açık havada depolanan ürün ve malzemelerin yağmurdan, güneşten, sıcaktan ve soğuktan korunmasına pek gerek yoktur. Depolanan malzemeler hava ile doğrudan ve/veya dolaylı temas halindedir. Bu alanlarda depolanan ürün ve malzemelere örnek olarak kütükler, araçlar, makineler, tuğlalar, geri dönüştürülmüş kağıt atıkları ve hurda demir verilebilir.

Kapalı depolar

Depo türleri arasında en kullanışlı olan kapalı depolar, çok çeşitli malzemelerden (betonarme, çelik, metal levhalar vb.) yapılmış bina türleri olabilir. Amaç, kontrollü sıcaklık ve aydınlatma ile bile depolanan malzemeleri elementlerden tamamen korumaktır.

Soğuk hava depoları

Özel bir kapalı depolama türü soğuk hava deposudur. Bu rulmanların temel amacı ürünü sağlam tutmaktır. Bu sayede ürünün dayanıklılığı ve ticari değeri korunabilmektedir. Et, balık, süt, yoğurt, dondurma, sebze ve meyveler, ilaçlar gibi ürünler her zaman ilk noktadan tüketiciye kadar tüm zincirde; Taşıma ve depolama sırasında sabit sıcaklık kontrolüne tabi tutulurlar. Bu özellikteki ürünlerin nakliye ve depolama operasyonlarına soğuk zincir lojistik operasyonları denir.

Geleneksel Depo Türü

Geleneksel depolar genellikle raflar ve özellikle forkliftler olmak üzere mekanik aletlerle donatılır. Ortalama yükseklik forklift kapasitesine bağlı olarak 6-7 metre civarındadır. Bu nedenle raf sistemi buna göre uyarlanmıştır.

Otomatik depo türleri

Otomatik depolarda insan faktörü en aza indirilmiştir. Bu tür kamplarda neredeyse tüm süreçler bilgisayar desteklidir. Operasyon, otomatik depolama ve geri alma sistemlerini (AS/RS) içeren konveyörler, makaralar, vinçler vb. ile gerçekleştirilir. Tüm yapı taşlarının bir bütün haline geldiği depo yönetim sistemleri ile hata ve kayıplar ortadan kaldırılır ve büyük bir verimlilik artışı sağlanır. Depolarda bilgi ve iletişim teknolojilerinin mekanik sistemlerle entegrasyonu ile birlikte yatırım ve bakım maliyetleri artmaktadır.

Lojistikte depolamanın avantajları

Adından da anlaşılacağı gibi açık hava kampları kapalı fakat sınırlı bir alanda yer almaktadır. Genel olarak kapsamı tellerle sınırlıdır. Elektriksel koruma alanı da burada görülebilir. Çok daha ucuz olan bu depolarda açılmasında sakınca olmayan mallar bulunmaktadır. Kapalı kamplar, standart bir kapalı kamp şeklindedir. Boyutlar değişir. Birçok mal, yan duvarları ve çatıları olan kapalı salonlarda depolanır. Ancak bunlar standart rulmanlardır ve kapalı rulmanlar farklı şekillerde kullanılabilir. Soğuk hava deposu örnek olarak gösterilebilir. Soğuk hava deposu, et gibi soğuk bir yerde muhafaza edilmesi gereken malları saklamak için kullanılan bir antrepodur. Bu eşyaları getiren araçlarda soğuk bir alanda muhafaza edildiği için bu eşyaların korunması önemlidir. Raf sistemi geleneksel depolarda görülmektedir. Bu raflarda çok daha fazla standart ürün sıralanmıştır. Otomatik depolar teknolojinin en güzel örneklerindendir. Burada neredeyse hiç insan müdahalesi yok. Çoğu cihaz teknolojik cihazlarla çalışır. Antrepolar, gümrük binalarının hemen yakınında bulunan antrepolardır. Bu antrepoların amacı gümrük sürecini beklemektir.

Lojistikte depolama avantajları saymakla bitmez. Ancak depo lojistiği, onu tercih edilir kılan bazı avantajlarla karakterize edilir. Lojistik sistemdeki depolama süreci, malları sağlam tutmak için çok önemlidir. Aynı zamanda eşyaya uygun farklı depolama türlerinin bulunması lojistikte depolamanın bir avantajı olarak görülmektedir. Lojistikte depolama, gümrük gibi yerlerde bekleme sürelerini de ortadan kaldırır. Mallar araçlarda bekletilmez, antrepolara alınır ve gümrük işlemleri tamamlanır. Lojistik depolar genellikle nakliye sürecine en yakın konumdadır. Dolayısıyla zaman tasarrufu açısından da oldukça etkilidir. Yakınlığı sayesinde taşıma işlemi kolaydır. Lojistikte depolama, son yıllardaki teknolojik gelişmelerle birlikte her geçen gün daha da iyiye gitmektedir.

Taşıma ve depolama şeklinde iki ana hizmetten oluşan lojistik için depolamanın kalitesi oldukça önemlidir. Etkili depo süreçleri ile lojistik hizmetler önemli ölçüde daha verimli hale gelir. Depo Türleri yazımız bu kadar.

Twitter adresimiz: https://twitter.com/1odybelgesi

The post Depo Türleri, Çeşitleri ve Görevleri Nelerdir? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
SRC Belgesi Kaç Günde Alınır? https://www.odybelgesi.org/src-belgesi-kac-gunde-alinir.html Thu, 01 Dec 2022 12:05:41 +0000 https://www.odybelgesi.org/?p=364 SRC belgesi, ehliyeti olan sürücülerin ticari araç kullanabilmeleri için SRC belgeleri alması gerekir. Bu zorunluluk beraberinde birçok soruyu akıllara getirir. Bu sorulardan bir tanesi SRC belgesi kaç günde alınır? SRC belgeleri kendi içinde de 5 farklı çeşittir. SRC 1 belgesi, uluslararası yolcu taşımacılığı yapmak için öngörülmüştür. SRC 2 belgesi, yurt içinde yolcu taşıma hizmetlerinde görev alacak sürücüler için düzenlenmiştir. Sürücülerin bu belgeyi almaları şart olarak koşulmuştur. SRC 3 belgesi, uluslararası yük veya kargo taşıyan ya da taşıyacak olan sürücüler için ön görülmüştür. SRC 4 belgesi de yük veya kargo taşıma yapan sürücüler için düzenlenmiştir ancak yurt içinde bu görevi alacak sürücüler içindir.

The post SRC Belgesi Kaç Günde Alınır? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
SRC belgesi, ehliyeti olan sürücülerin ticari araç kullanabilmeleri için SRC belgeleri alması gerekir. Bu zorunluluk beraberinde birçok soruyu akıllara getirir. Bu sorulardan bir tanesi SRC belgesi kaç günde alınır? SRC belgeleri kendi içinde de 5 farklı çeşittir. SRC 1 belgesi, uluslararası yolcu taşımacılığı yapmak için öngörülmüştür. SRC 2 belgesi, yurt içinde yolcu taşıma hizmetlerinde görev alacak sürücüler için düzenlenmiştir. Sürücülerin bu belgeyi almaları şart olarak koşulmuştur.

SRC 3 belgesi, uluslararası yük veya kargo taşıyan ya da taşıyacak olan sürücüler için ön görülmüştür. SRC 4 belgesi de yük veya kargo taşıma yapan sürücüler için düzenlenmiştir ancak yurt içinde bu görevi alacak sürücüler içindir. SRC 5 belgesi ise tehlikeli madde taşımacılığı için hazırlanmıştır. SRC belgeleri yapılacak hizmetin niteliğine göre sınıflara ayrılmıştır. Peki SRC belgesi kaç günde alınır?

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC belgesi için kurslar tarafından verilen eğitimlere katılarak ve Milli Eğitim tarafından yürütülen sınavlardan geçerli not almanız gerekir. SRC belgesi almak için verilen eğitimlere katılmak zorunludur. Aksi takdirde sınav hakkı kazanmamış olursunuz. Ancak 25.02.2003 tarihinden önce sürücü belgesi almış iseniz kurs ve sınav muafiyeti uygulanacaktır. SRC eğitimleri kaç sürer, SRC belgesi kaç günde alınır diye merak ediyorsanız eğer, SRC eğitimleri ortalama 4-5 gün sürer. Sonrasında girilecek sınavlar ve tarihleri ise eğitim aldığınız kurs tarafından farklılık gösterir.

SRC Belgesi Alırken Kaç Sınav Hakkımız Vardır?

SRC belgesi eğitimini tamamlayan sürücüler için bir sonraki aşama sınavda başarılı puan almaktır. Kursa kayıt süresini takip eden 2 yıl içerisinde toplamda 4 sınav hakkınız bulunur. Girdiğiniz sınavlarda başarısız olmanız halinde başvurunuz iptal edilir ve yeniden SRC eğitimi başvurusu yapmanız gerekir. 2 yıl boyunca girmediğiniz sınavlarda da başarısız kabul edilirsiniz ve sınav hakkınızı kullanmış sayılırsınız.

SRC Belgesi Alma Şartları

SRC belgesi nasıl alınır? SRC belgesi kaç günde alınır? SRC belgeleri içinde saydığımız 5 türden herhangi birisine sahip olmak isteyen sürücülerin tercih edecekleri kurs merkezlerine kayıt olarak SRC eğitimi almaları gerekir. Eğitime katılan sürücülerin eğitime devam zorunluluğu vardır. Devamlı şekilde eğitimini tamamlamış sürücüler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınava gireceklerdir. Bu sınavlar ortalama olarak her ay bir kez düzenlenir. Sürücülerin SRC belgesi almaları için bu sınavdan geçer not almaları gerekir. Sınavı da başarılı şekilde tamamlayan sürücüler kendilerine gelen sms ile e- devlet sisteminden belgelerine ulaşabilirler. Bu süreç ile SRC belgesi kaç günde alınır diye soracak olursak ortalama olarak bir ay sürebilir.

SRC Belgeleri Geçerlilik Süresi Nedir?

SRC belgeleri için belirlenen bir geçerlilik süresi yoktur. SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4 belgelerine sahip sürücüler süresiz olarak bu belgeleri kullanabilir. Ancak unutmamalıyız ki 66 yaş ve üzeri için ticari araç kullanımı yasaktır. Bu bahsi geçen geçerlilik süresi SRC 5, yani tehlikeli madde taşıyıcılığı için geçerli değildir. Bu belgeye sahip olan sürücülerin her 5 yılda bir SRC 5 mesleki yeterlilik belgelerini güncellemeleri gerekir.

SRC Belgesi Almak Ne Kadar Sürüyor?

Günümüzde yenilenen sistemler ile sınav uygulamaları da değişti ve bununla birlikte sürücü adaylarının ehliyet ve SRC belgelerini alma süreleri de kısaldı. Bu doğrultuda SRC belgesi kaç günde alınır özelinde SRC belgesi sınavları arttırılarak başvuru yapan adayların en kısa zamanda belgelerini almaları hedeflenmiştir.

SRC belgesi almak için zorunlu tutulan eğitim programlarını tamamlamanız gerekir. Bu programlar talep ettiğiniz SRC belgesine göre değişkenlik gösterir. Bu eğitimler tamamlandıktan sonra en yakın tarihli sınava başvurunuz yapılır. Ortalama her ay bir sınav yapılır. Yani SRC belgesi için gerekli olan eğitimleri tamamladıktan sonra maksimum 3 hafta içerisinde sınavlara girebilirsiniz. Sınavı başarılı şekilde bitiren adayların sınavlarının onaylanması için yaklaşık 7-10 gün kadar bir süre beklenir. Yani bir sürücünün SRC belgesi alması için ön görülen süre ortalama olarak 1 aydır.

2003 Yılından Önce Alınan Ehliyet

Peki sürücü belgelerini 2003 yılından önce almış sürücüler için SRC belgesi kaç günde alınır? Ehliyetlerini 2003 yılından önce almış sürücüler için istisnai bir durum söz konusudur. Bu sürücüler SRC eğitimleri ve sınavlara tabii tutulmadan SRC belgesine e-devlet üzerinden direkt olarak ulaşabilir. Bu işlemi tamamlamak için sürücünün kendi bilgiler ile e-devlet hesabına giriş sağlanır. Arama çubuğuna SRC yazıldıktan sonra çıkan arama sonuçlarından muafiyetli SRC belgesi başvurusu yazan başlık seçilir. Açılan ekranda size yöneltilen soruları eksiksiz şekilde doldurmalısınız. Daha sonra açılan ekranda talep ettiğiniz belge türü sorulacaktır, buraya hangi SRC türüne sahip olmak istiyorsanız belirtmeniz gerekecektir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra SRC başvurunuzu yapmış olacaksınız. SRC belgenizin e devlet üzerinden onaylanması için SRC belgesi ücretini ödemeniz gerekecektir, sonrasında SRC belgenizin düzenlenmiş olduğunu göreceksiniz.

The post SRC Belgesi Kaç Günde Alınır? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Antifriz Neden Yapılır? Antifriz Ne Zaman Değişir? https://www.odybelgesi.org/antifriz-neden-yapilir.html Fri, 29 Jul 2022 14:43:54 +0000 https://www.odybelgesi.org/?p=344 Antifriz, motorlu taşıt soğutma sıvısına eklenen bir maddedir. Amacı, özellikle soğuk havalarda radyatörün donmasını önlemektir. Kimyasal bir karışım olan bu madde soğuk havalarda donmadığı için özellikle motorlu taşıtlar için önemlidir. Peki Antifriz Neden Yapılır? Antifriz Ne Zaman Değişir? gibi merak edilen soruların tamamını sizler için derledik. Antifriz Nedir? Motor, otomobilin çalışması için ihtiyaç duyacağı gücü üretirken sürekli olarak ısınır. Bu ısıtma işleminin etkilerini azaltmak için soğutucu ve radyatörler kullanılır. Soğutucu denilen sıvılar hava soğuk olduğunda donar. Ayrıca donduğunda motora zarar verebilir. Soğutma suyunun donmasını engelleyen maddeye antifriz denir. Dizel ve benzinli araçlarda kullanılan antifrizde bulunan etilen glikol donmayı önlemeye yardımcı

The post Antifriz Neden Yapılır? Antifriz Ne Zaman Değişir? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Antifriz, motorlu taşıt soğutma sıvısına eklenen bir maddedir. Amacı, özellikle soğuk havalarda radyatörün donmasını önlemektir. Kimyasal bir karışım olan bu madde soğuk havalarda donmadığı için özellikle motorlu taşıtlar için önemlidir. Peki Antifriz Neden Yapılır? Antifriz Ne Zaman Değişir? gibi merak edilen soruların tamamını sizler için derledik.

Antifriz Nedir?

Antifriz nedir?

Antifriz nedir?

Motor, otomobilin çalışması için ihtiyaç duyacağı gücü üretirken sürekli olarak ısınır. Bu ısıtma işleminin etkilerini azaltmak için soğutucu ve radyatörler kullanılır. Soğutucu denilen sıvılar hava soğuk olduğunda donar. Ayrıca donduğunda motora zarar verebilir. Soğutma suyunun donmasını engelleyen maddeye antifriz denir. Dizel ve benzinli araçlarda kullanılan antifrizde bulunan etilen glikol donmayı önlemeye yardımcı olur.

Antifriz Nasıl Değiştirilir?

Motorun içindeki suyu tamamen temizlemeden eklemek çok yanlıştır. En yaygın çalıştırma hatalarından biri motor suyuna antifriz eklemektir. Sonuç olarak, sirkülasyon borularda hava yapar. Aslında bu konuda yapılan değişiklik sanıldığı kadar kolay değildir. Bu nedenle antifriz değişimi kesinlikle gereklidir. Antifriz ünitesi değiştirilirken teknik ekip mutlaka radyatör soğutma fonksiyonunu kontrol edecektir.

Antifriz Neden Yapılır?

Antifriz, bu dört ana malzemeden herhangi biri belirli oranlarda su ile karıştırılarak yapılabilir. Bu öğeler; metanol, gliserol, etilen alikol ve propilen glikol. Kullanmak istediğiniz alana bağlı olarak her karışımın artıları ve eksileri olacaktır.

Metanol: Yüksek derecede yanıcı ve toksik bir sıvı olan metanol, araba yıkama sıvılarında ve buz çözücü maddelerde kullanılır.

Gliserol (gliserin olarak da bilinir): Zehirli bir sıvı olmayan ve analoglarından daha yüksek sıcaklıklara dayanabilen gliserin, otomotiv motorlarında kullanılan ilk antifrizdir. Bir bakıma doğanın antifrizi sayılabilir. Hayvansal ve bitkisel materyallerden üretilebilir.

Etilen glikol: İnsanlar için toksik bir sıvı olmasına rağmen, düşük donma noktası nedeniyle gliserole kıyasla en yaygın kullanılan otomotiv antifrizidir. Etilen glikol, ısı transfer özelliklerinden dolayı hem sıcak hem de soğuk sıcaklıklarda üstün koruma için en iyi antifrizdir.

Propilen glikol: Etilen glikolden daha az toksiktir, ancak aynı sonuçları elde etmek için daha büyük miktarlara ihtiyaç vardır. Gıda endüstrisi gibi etilen glikol kullanımının tehlikeli olacağı yerlerde kullanım için idealdir.

Antifriz: Kırmızı mı Yeşil Mi?

Bu soru uzun süredir kullanıcıların kafasını karıştırıyor. Yukarıda antifriz çeşitlerinin içeriğini detaylı olarak açıkladık. Bu durum bize kısaca şöyle anlatıyor. Araba üreticiniz arabanıza antifriz koyduysa ve sattıysa, bu arabanız için en iyi antifrizdir. Kırmızı antifriz ya da yeşil antifriz asitiktir. Yapısal anlamda birbirinden farklıdır. Aracınızın orijinal antifriz rengini değiştirmeyin. Antifriz kullanımını bu şekilde devam ettirmelisiniz.

Araç üreticisi firmalar üretmiş oldukları motorun ve soğutma sisteminin en uzun süre zarar görmeden çalışabilmesini sağlayacak antifrizi belirler ve bununla birlikte kullanımını tavsiye eder. Şayet yeşil mi kırmızı mı diye kararsız kaldınız bir durum oluşursa kullanıcı kılavuzuna bakarak araç üreticisi firmanın belirlemiş olduğu antifriz özelliklerini takip etmeniz yeterli olacaktır. Etraftan duyacağınız yeşil antifriz şöyle daha iyi ya da kesinlikle kırmızı kullanmalısın gibi tavsiyeler uydurma tavsiyelerin ötesine geçemez. Aracınız diğer arabalar gibi değildir, aracınız için üretici firma tarafından test edilmiş ve araştırılmış antifriz kullanılması, aracınızın sağlığı ve sorunsuz soğutma sistemi için önemlidir.

Antifriz Ne Zaman Değişir?

Antifriz, araç üreticisi tarafından belirlenen aralıklarla değiştirilmelidir. Bu aralıklar aracınızda kullanılan antifriz türüne göre değişiklik gösterir. Antifriz değerleri kış aylarından önce ölçülüp kontrol edilmelidir. Aracınız antifriz özelliğini kaybetmemiş olsa bile koruma değeri düşmüş olabilir. Aracınızın antifrizinin cinsine ve özelliklerine göre 2 ile 10 yıl arasında değişen bir kullanım ömrü vardır. Tüm bunlara ek olarak, sirküle eden soğutucuyu veya termostatı değiştirmelisiniz.

The post Antifriz Neden Yapılır? Antifriz Ne Zaman Değişir? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler https://www.odybelgesi.org/otomatik-vites-araba.html Thu, 26 May 2022 13:10:22 +0000 https://www.odybelgesi.org/?p=338 Otomatik vitesli araçlar konforlu bir sürüş deneyimi sağlar. Sadece kullanım kolaylığı ile değil, aynı zamanda geliştirilmiş performans ve yakıt ekonomisi ile de öne çıkan otomatik vitesli otomobiller, günümüzde giderek daha popüler hale geliyor. Otomatik Vites Kelimesi Ne Anlama Geliyor?  Otomatik vitesli araçlarda dikkat edilmesi gerekir. Manuel şanzıman araçlarda olduğu gibi vites kolunda sayılar bulunmaz ve komutlar harflerle gösterilir. Her harf farklı bir hareket durumunu temsil eder. Öncelikle hangi harfin hangi hareketi temsil ettiğini bilmekte fayda var. P-İngilizce “park” kelimesini temsil eder. Park konumuna ulaşmak ve sürüş durumundan çıkmak için bu komutu kullanmalısınız. Benzer şekilde, aracın önüne ilk çıktığınızda vites konumu P’dir. D-İngilizce “drive”

The post Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Otomatik vitesli araçlar konforlu bir sürüş deneyimi sağlar. Sadece kullanım kolaylığı ile değil, aynı zamanda geliştirilmiş performans ve yakıt ekonomisi ile de öne çıkan otomatik vitesli otomobiller, günümüzde giderek daha popüler hale geliyor.

Otomatik Vites Kelimesi Ne Anlama Geliyor? 

Otomatik vitesli araçlarda dikkat edilmesi gerekir. Manuel şanzıman araçlarda olduğu gibi vites kolunda sayılar bulunmaz ve komutlar harflerle gösterilir. Her harf farklı bir hareket durumunu temsil eder. Öncelikle hangi harfin hangi hareketi temsil ettiğini bilmekte fayda var. P-İngilizce “park” kelimesini temsil eder. Park konumuna ulaşmak ve sürüş durumundan çıkmak için bu komutu kullanmalısınız. Benzer şekilde, aracın önüne ilk çıktığınızda vites konumu P’dir. D-İngilizce “drive” kelimesini temsil eder.

Sürüşe başlamak ve devam etmek için bu vites konumunu seçmelisiniz. R-İngilizce ‘de tersini temsil eder. Arabanızı geriye doğru sürer. N-İngilizce “Nötr” kelimesini temsil eder. Aracı etkisiz hale getirmek istiyorsanız bu komutu kullanmanız gerekir. Trafik sıkışıklığında uzun süre beklerken aracınızı bu vitese geçirebilirsiniz.

Otomatik vitesli araçlarda pedallar

Otomatik vitesli araçlarda pedallar

Otomatik Vitesli Araçları Lütfen İki Ayağınızla Kullanmayın

Otomatik vitesli araba kullanırken iki ayağınızı birden kullanmak ani bir durumda fren ve gaz pedallarına aynı anda basan bir refleksi tetikleyebilir. Bu durum kazalara yol açarak aracın şanzıman yağını, tork konvertörünü ve fren hidroliğini olumsuz etkileyebilir.

Vites Kolu

Vites Kolu

Elinizi Vites Kolunun Üzerinde Tutmayın

Vites koluna baskı uygulamak en yaygın manuel vites değiştirme alışkanlıklarından biridir. Arabada her zaman vites kullanmazsınız, bu yüzden arabasız da sürebilirsiniz. Bunun nedeni, vites rayları üzerindeki basıncın senkronizörü kaydırması ve vitesli dişlileri arasında sürtünmeye neden olmasıdır. Bu sürtünme vitesli araçlarda erken hasara neden olur.

Vitesi Sürüş (D) Modunda Bırakmayınız

Çalışma modunda bekleme modunda aşırı ısınma, otomatik şanzımanın ciddi şekilde arızalanmasına neden olabilir. Bu durumda aracı durdurmanız veya vitesi park (P) moduna almanız gerekir. Yokuş aşağı sürerken vitesi boşa almayın yokuş aşağı inerken rölantide yakıt tasarrufu sağladığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yokuş aşağı sürerken vitesi boşa almak yakıt tüketimini azaltmaz, ancak aşağıdaki sürüş tehlikelerini de beraberinde getirir:

Yeşil Işık Beklerken Trafiğe Takılmayın Veya Vitesi Boşa Almayın

Düz vites kullanırken en önemli kurallardan biri, araç dururken vitesi boşa almaktır. Ancak, otomatik vitesli için durum biraz farklıdır. Otomatik şanzımanlı bir aracın tarafsızlığını temsil eden N modu, sürücünün araç üzerindeki kontrolünü azaltıyor. Bu nedenle, araç ileri hareket etmese bile vites sürüş (D) modunda olmalıdır.

Dayanıklı Otomatik Şanzıman İpuçları

Bir şanzımanı onarmak, kullandığınız aracın tipine ve yaşına bağlı olarak maliyetli olabilir. Ek maliyetlerden kaçınmak ve dayanıklı bir otomatik vitesli kullanmak için bunu yapmanız gerekir. Dişli yağını düzenli olarak değiştirin Aracın yetkili servis merkezinde düzenli olarak bakımını yaparak şanzıman yağının programa göre değiştirildiğinden emin olun. Motor soğutma sistemini kontrol ettirin. Araç soğutma sistemi, motorun aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca şanzımandan pompalanan sıvıyı soğutur. Soğutma sisteminin optimum şekilde çalışmasını sağlayarak arıza olasılığını önleyebilirsiniz.

Otomatik Şanzıman Hasım Bakımı İyi Mi Yapılır?

Şanzıman hasım değişiklik işlemi, ne olursa olsun yetkili bir serviste yapılmalı. Bu muamele sanıldığından oldukça daha gayret ve malumat gerektiriyor. Şanzımana lüzumlu oranda yağ konması yetmiyor. Konan yağın bereketli bir biçimde çalışabilmesi için kalibrasyon ve kontrol sürüşünden sonrasında yine yağ eklenmesi gerekiyor.

Otomatik vitesli araba kullanırken, En mühim şey otomatik şanzıman yağınızı bir başka yağ ile karışmasını sağlayarak kullanmamak. Şanzıman yağındaki azalma göz ardı edilmiş olduğu noktada şanzımanın çalışmasında da bazı aksiliklerin gözlenmesi kaçınılmaz. Bu sebeple şanzıman hasım kontrolünü tertipli biçimde yapmakta ve miktarını dikkate almakta yarar var.

Ody Belgesi

The post Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Forklift Nedir? Nasıl Kullanılır? https://www.odybelgesi.org/forklift-nedir.html Wed, 19 Jan 2022 14:32:01 +0000 https://www.odybelgesi.org/?p=331 Lojistik alanında sık sık forkliftin ne olduğu sorusu sorulur. Konvansiyonel taşıma işlemlerinin aksine, ürünün uzak mesafelere değil aynı alan içerisinde taşınması gerekebilir. Bu gibi durumlarda forkliftler kullanılır. Peki forklift nedir,  nasıl kullanılır, hangi alanlarda kullanılabilir? Ne türler var? Forklift kullanmakla ilgilendiğinizi ve işinizi kolaylaştıracak bir sisteme sahip olduğunu görmeniz gerekir. Bu kapsamda uzman Forklift firması olarak; İşte forkliftlerin özellikleri, çeşitleri ve daha fazla bilmeniz gerekenler yazımızda. Forklift Nedir? Ne Yapıyor? Forklift, ağır yükleri bir yerden kaldırma ve iş makinelerinin kısa mesafelerde taşıyamayacağı başka bir yere istifleme görevini üstlenen bir araçtır. Kamyonların istiflenmesi, boşaltılması, taşınması, yükseğe kaldırılması ve kamyonların boşaltılması gibi faaliyetlere

The post Forklift Nedir? Nasıl Kullanılır? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Lojistik alanında sık sık forkliftin ne olduğu sorusu sorulur. Konvansiyonel taşıma işlemlerinin aksine, ürünün uzak mesafelere değil aynı alan içerisinde taşınması gerekebilir. Bu gibi durumlarda forkliftler kullanılır.

Peki forklift nedir,  nasıl kullanılır, hangi alanlarda kullanılabilir? Ne türler var? Forklift kullanmakla ilgilendiğinizi ve işinizi kolaylaştıracak bir sisteme sahip olduğunu görmeniz gerekir. Bu kapsamda uzman Forklift firması olarak; İşte forkliftlerin özellikleri, çeşitleri ve daha fazla bilmeniz gerekenler yazımızda.

Forklift Nedir? Ne Yapıyor?

Forklift, ağır yükleri bir yerden kaldırma ve iş makinelerinin kısa mesafelerde taşıyamayacağı başka bir yere istifleme görevini üstlenen bir araçtır. Kamyonların istiflenmesi, boşaltılması, taşınması, yükseğe kaldırılması ve kamyonların boşaltılması gibi faaliyetlere genel olarak yükleme boşaltma denir. Forklift nedir nasıl kullanılır da tam olarak bir yükleme ve boşaltma makinesidir.

Özellikle büyük fabrikalarda alan o kadar geniştir ki iki nokta arasında mal veya malzeme taşımak imkansız hale gelir. Ancak binada normal araçlar kullanılamaz. Bu nedenle bu malzemeyi taşımak için çok daha küçük boyutlu ancak büyük taşıma kapasiteli yardımcı araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak malzemeyi veya ürünü alttan kaldırmak için aynı zamanda bir kaldırma sistemine sahip olmak gerekir.

Forklift Özellikleri

Forklift Özellikleri

Forklift Özellikleri

Uluslararası standartlara uygun malzeme akışı ve taşıma sistemi mevcuttur. Palet ile istifleme. Üretilen ürünlerin birçoğu paletler üzerinde istiflenir, bu da hareket halindeyken kolaylık ve pratiklik katar. İster ulusal ister uluslararası nakliye olsun, alıcı paletler sayesinde malları sorunsuz teslim alabilir. Bunun için yapılan forkliftler her türlü malzemenin alana istiflenmesini ve işin pratik bir şekilde yapılmasını sağlar.

Kısa asansör yolları denilen büyük yapılarda veya büyük bahçelerde oldukça pratik kullanıma sahiptir. İlk üretimlerinde hala basit bir vinç sistemi ile çalışan bu iş makineleri, zamanla bir vinç sayesinde çok daha kullanışlı hale geldi. Teknolojideki ilerlemeler, forkliftlere birçok yeni özellik ekledi.

Malların mevcut düzeninin asla bozulmaması, çevrilmemesi ve kaldığı yerin karıştırılmaması çok önemlidir. Aynı anda bir grup malzemeyi kaldırabilen bir forklift için, malzemeyi terk ettiği noktada bir konum belirtilmelidir. Burada da elleçleme becerisi işin başarısında bir faktördür. Sadece iki nokta arasında hareket etmek için değil, tek bir yerden, hatta birkaç adım öteye kaldırılamayan eşyaların taşınmasında da kullanılmaktadır. Bu yönüyle özellikle sanayide büyük önem taşımaktadır.

İlginizi Çekebilir: Endüstrilerde Küreselleşmenin Sonuçları

Forklift ile İstifleme

Bir yerde yük varsa işçi asla yükü kaldıramaz ve paketler halinde kamyonlara yükleyemez. Bu durumda forklif nedir nasıl kullanılır cevabı tamda budur, tüm paketlerin çok düzenli bir şekilde ve çok az veya hiç hizalama olmadan kamyona taşınmasını sağlar. Kaldırma sistemi sayesinde paletleri zeminden kamyon seviyesine kolayca kaldırabilir ve arka kısımlara buna göre istifleyebilir.

Günümüzde depolama alanı metrekaresi başına fiyatların çoğu yataydan dikey istiflemeye değiştirilmiştir. Bu nedenle, artık dikey istifleme seçenekleri sunan platformlar, aktif erişim kamyonları.

Forkliftlerin çeşitli uygulama durumlarına özel olarak tasarlanmış ataşmanlarla, istiflemeden çok daha işlevsel bir boyut kazanmıştır. Fabrika zeminlerini süpürmekten karı temizlemeye, kum küreklemeye ve kepçeyi çevirmeye kadar birçok fonksiyonel ataşman sayesinde her görev için uygundur.

Forklift Çeşitleri

Forkliftler birçok özelliğe göre sınıflandırılmaktadır. İhtiyacınız olan kamyonu belirlemek ve seçmek için bu özellikleri kullanabilirsiniz. Forklift nedir nasıl kullanılır ve çeşitleri; Performans, yük kapasitesi, ataşman, kaldırma platformu tipi, lastikler, ofset, eğim ve yük kapasitesi gibi özelliklere göre çeşitlendirilir.

Forklift nedir ve nasıl kullanılır? Nerelerde kullanıma uygundur?

Forklift yerde veya hareket halinde kullanılamaz. Dışarı çıkmak kesinlikle yasaktır. Şantiyelerde, fabrikalarda, depolarda, geniş kapalı alanlarda, limanlarda ve büyük beton bahçelerde kullanılabilir. İş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri kapsamında hız sınırının aşılması.

Kaynak: https://www.yeniumitforklift.com/

The post Forklift Nedir? Nasıl Kullanılır? appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Endüstrilerde Küreselleşmenin Sonuçları https://www.odybelgesi.org/endustrilerde-kuresellesmenin-sonuclari.html Thu, 05 Aug 2021 10:46:33 +0000 https://www.odybelgesi.org/?p=322 Ticaret engellerinin, ulusların karşılıklı bağımlılığının ve dünya ekonomisinin entegrasyonunun artan dağılımı, ekonomilerin, çıktıların ve dünya yaşam standardının büyümesine önemli ölçüde yardımcı olmuştur. Bu faydaların küreselleşme özellikle daha az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin çeşitli ekonomiler üzerinde olumsuz etkileri olmuştur. Gelişmekte Olan Ülkelere Etkileri Bu nedenle çalışma, küreselleşmenin 1986 ile 2008 yılları arasında Nijerya’daki endüstri büyümesi üzerindeki etkisini inceliyor. Kabul edilen veri analizi ve tahmininin ekonometrik yöntemi sıradan en az Kare (OLS) tekniğidir. Bu çalışmada kabul edilen değişkenler şunlardır: bağımlı değişken olarak endüstriyel çıktı, ticari açıklık ve açıklayıcı değişkenler olarak döviz kuru. Küreselleşme ve Nijeryalı endüstriyel büyüme arasındaki ilişki ampirik olarak

The post Endüstrilerde Küreselleşmenin Sonuçları appeared first on Ody Belgesi.

]]>
Ticaret engellerinin, ulusların karşılıklı bağımlılığının ve dünya ekonomisinin entegrasyonunun artan dağılımı, ekonomilerin, çıktıların ve dünya yaşam standardının büyümesine önemli ölçüde yardımcı olmuştur. Bu faydaların küreselleşme özellikle daha az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin çeşitli ekonomiler üzerinde olumsuz etkileri olmuştur.

Gelişmekte Olan Ülkelere Etkileri

Bu nedenle çalışma, küreselleşmenin 1986 ile 2008 yılları arasında Nijerya’daki endüstri büyümesi üzerindeki etkisini inceliyor. Kabul edilen veri analizi ve tahmininin ekonometrik yöntemi sıradan en az Kare (OLS) tekniğidir. Bu çalışmada kabul edilen değişkenler şunlardır: bağımlı değişken olarak endüstriyel çıktı, ticari açıklık ve açıklayıcı değişkenler olarak döviz kuru. Küreselleşme ve Nijeryalı endüstriyel büyüme arasındaki ilişki ampirik olarak test edildi ve çalışmanın kanıtı, küreselleşmenin Nijerya’daki endüstriyel büyüme üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koydu.

Sonuçlar, Nijerya ekonomisinin dış dünyayla ticarete ne kadar açık olursa, sanayi sektörü o kadar çok acı çeker. Ticaret açıklık sanayi sektörü büyüme ile olumsuz bir ilişki gösterdi. Ayrıca, döviz kurunun Nijerya’daki endüstriyel büyüme ile olumlu ilişkili olduğu ortaya çıktı. Her iki değişkenin de küreselleşmenin endüstriyel büyüme üzerindeki etkisini açıklamasında istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, Nijerya’nın globalleşme sürecindeki faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve küreselleşmenin riskini ve maliyetini azaltmak için bazı öneriler önerildi.

Endüstriye Şirketlere Etkileri

Endüstriye Şirketlere Etkileri

Küreselleşme bugün iş dünyasında önemli bir trend. Tedarik, talep ve çevre faktörlerinin evrimi, şirketleri sektörlerinde homojen bir dünya pazarının var olduğu gibi faaliyet göstermeye yönlendiriyor. Birçok güç küreselleşme için bastırıyor. On yıl süren barış ve tüm büyük gelişmiş ülkelerde serbest ticaretin artan hükümet savunuculuğu, ticaret engellerini düşürdü ve küresel ticarete yenilenen bir dürtü verdi. 1970’den 1990’a kadar olan 20 yıllık dönemde dünya ticareti, toplam dünya üretiminin yüzde 12’inden yüzde 27’ye (McKinsey ve Company, Inc.(1987).

İlginizi Çekebilir: Yurtiçi Dağıtım Sözleşmesi

Talep sınırlarda homojen hale geldiğinden, büyük tüketici malları üreticileri bugün tüm Batı dünyasına ulaşmak için benzer pazarlama kavramları ve yaklaşımları kullanabilir. Böylece, küreselleşme özellikle gelişmiş ülkelerde hem büyük bir tehdit hem de büyük bir fırsat sunuyor. Daha önce nispeten güvenli ev pazarlarından zevk alan endüstriler ve şirketler, kendilerini dünyanın herhangi bir yerinde ürün pazarlamaya çalışmayan şirketlerden yeni rekabet olasılığı ile karşı karşıya buluyorlar.

Küreselleşme, dünya çapında rekabet gücünü hayatta kalmak için kritik kılmıştır. Ancak, küresel piyasaların Fethi en verimli üreticilerin ödül olacaktır. Dünya çapında rekabet gücünü elde etmek için, birçok yönetici, herhangi bir fabrikayı dünyanın herhangi bir yerinde, daha ucuz veya daha iyi malzemeler, emek ve satıcılar alabilecekleri ve yasaların ve hükumetlerin daha konjenital olduğu yerlerde hızlı bir şekilde hareket ettirecektir.

Daha fazla üretici, dünyanın farklı bölgelerinde parça ve alt montajlar yapar ve daha sonra komple ürünleri başka bir yere monte eder ve bunları küresel pazarlarda satar. Rekabetçi üreticilerin konumu sürekli değişir ve fabrikalar en uygun yerleri bulmak için tekrar tekrar hareket eder.

The post Endüstrilerde Küreselleşmenin Sonuçları appeared first on Ody Belgesi.

]]>