Orta Düzey Yönetici Eğitimi

Antifriz Neden Yapılır? Antifriz Ne Zaman Değişir?

Antifriz, motorlu taşıt soğutma sıvısına eklenen bir maddedir. Amacı, özellikle soğuk havalarda radyatörün donmasını önlemektir. Kimyasal bir karışım olan bu madde soğuk havalarda donmadığı için özellikle motorlu taşıtlar için önemlidir. Peki Antifriz Neden Yapılır? Antifriz Ne Zaman Değişir? gibi merak edilen soruların tamamını sizler için derledik.

Antifriz Nedir?

Antifriz nedir?

Antifriz nedir?

Motor, otomobilin çalışması için ihtiyaç duyacağı gücü üretirken sürekli olarak ısınır. Bu ısıtma işleminin etkilerini azaltmak için soğutucu ve radyatörler kullanılır. Soğutucu denilen sıvılar hava soğuk olduğunda donar. Ayrıca donduğunda motora zarar verebilir. Soğutma suyunun donmasını engelleyen maddeye antifriz denir. Dizel ve benzinli araçlarda kullanılan antifrizde bulunan etilen glikol donmayı önlemeye yardımcı olur.

Antifriz Nasıl Değiştirilir?

Motorun içindeki suyu tamamen temizlemeden eklemek çok yanlıştır. En yaygın çalıştırma hatalarından biri motor suyuna antifriz eklemektir. Sonuç olarak, sirkülasyon borularda hava yapar. Aslında bu konuda yapılan değişiklik sanıldığı kadar kolay değildir. Bu nedenle antifriz değişimi kesinlikle gereklidir. Antifriz ünitesi değiştirilirken teknik ekip mutlaka radyatör soğutma fonksiyonunu kontrol edecektir.

Antifriz Neden Yapılır?

Antifriz, bu dört ana malzemeden herhangi biri belirli oranlarda su ile karıştırılarak yapılabilir. Bu öğeler; metanol, gliserol, etilen alikol ve propilen glikol. Kullanmak istediğiniz alana bağlı olarak her karışımın artıları ve eksileri olacaktır.

Metanol: Yüksek derecede yanıcı ve toksik bir sıvı olan metanol, araba yıkama sıvılarında ve buz çözücü maddelerde kullanılır.

Gliserol (gliserin olarak da bilinir): Zehirli bir sıvı olmayan ve analoglarından daha yüksek sıcaklıklara dayanabilen gliserin, otomotiv motorlarında kullanılan ilk antifrizdir. Bir bakıma doğanın antifrizi sayılabilir. Hayvansal ve bitkisel materyallerden üretilebilir.

Etilen glikol: İnsanlar için toksik bir sıvı olmasına rağmen, düşük donma noktası nedeniyle gliserole kıyasla en yaygın kullanılan otomotiv antifrizidir. Etilen glikol, ısı transfer özelliklerinden dolayı hem sıcak hem de soğuk sıcaklıklarda üstün koruma için en iyi antifrizdir.

Propilen glikol: Etilen glikolden daha az toksiktir, ancak aynı sonuçları elde etmek için daha büyük miktarlara ihtiyaç vardır. Gıda endüstrisi gibi etilen glikol kullanımının tehlikeli olacağı yerlerde kullanım için idealdir.

Antifriz: Kırmızı mı Yeşil Mi?

Bu soru uzun süredir kullanıcıların kafasını karıştırıyor. Yukarıda antifriz çeşitlerinin içeriğini detaylı olarak açıkladık. Bu durum bize kısaca şöyle anlatıyor. Araba üreticiniz arabanıza antifriz koyduysa ve sattıysa, bu arabanız için en iyi antifrizdir. Kırmızı antifriz ya da yeşil antifriz asitiktir. Yapısal anlamda birbirinden farklıdır. Aracınızın orijinal antifriz rengini değiştirmeyin. Antifriz kullanımını bu şekilde devam ettirmelisiniz.

Araç üreticisi firmalar üretmiş oldukları motorun ve soğutma sisteminin en uzun süre zarar görmeden çalışabilmesini sağlayacak antifrizi belirler ve bununla birlikte kullanımını tavsiye eder. Şayet yeşil mi kırmızı mı diye kararsız kaldınız bir durum oluşursa kullanıcı kılavuzuna bakarak araç üreticisi firmanın belirlemiş olduğu antifriz özelliklerini takip etmeniz yeterli olacaktır. Etraftan duyacağınız yeşil antifriz şöyle daha iyi ya da kesinlikle kırmızı kullanmalısın gibi tavsiyeler uydurma tavsiyelerin ötesine geçemez. Aracınız diğer arabalar gibi değildir, aracınız için üretici firma tarafından test edilmiş ve araştırılmış antifriz kullanılması, aracınızın sağlığı ve sorunsuz soğutma sistemi için önemlidir.

Antifriz Ne Zaman Değişir?

Antifriz, araç üreticisi tarafından belirlenen aralıklarla değiştirilmelidir. Bu aralıklar aracınızda kullanılan antifriz türüne göre değişiklik gösterir. Antifriz değerleri kış aylarından önce ölçülüp kontrol edilmelidir. Aracınız antifriz özelliğini kaybetmemiş olsa bile koruma değeri düşmüş olabilir. Aracınızın antifrizinin cinsine ve özelliklerine göre 2 ile 10 yıl arasında değişen bir kullanım ömrü vardır. Tüm bunlara ek olarak, sirküle eden soğutucuyu veya termostatı değiştirmelisiniz.