Orta Düzey Yönetici Eğitimi

AHŞAP VE KAĞIT KÖKENLİ AMBALAJLAR

Ahşap Ambalajlarda Temel Ölçütler  

Ahşap ambalaj, ahşap ambalaj hakkında bilgiler:

Ahşap ambalaj; sertlik ve dayanıklılık özelliklerinden dolayı ağır kırılgan yüklerin, havalandırma özelliğinden dolayı taze meyve ve sebzenin ambalajlanmasında yaygın olarak kullanılır. Ahşap ambalaj en ucuz ambalajdır, varsayımı bugün artık tümüyle geçerliliğini yitirmiştir. Yüksek kaliteli keresteden yeni teknolojilerle üretilen sandıklar, ilkel teknoloji ve uygun olmayan keresteden üretilen sandıklar arasında fiyat farkı mevcuttur. Ancak burada sonuç önemlidir. Sonuçta ucuza temin edilen sandık üstlendiği işlevi yerine getiremeyip içindeki ürüne zarar verdiğinden daha pahalıya mal olur.

  • Yumuşak, hafif sert odunlar; çam, ladin, kestane, kavak, ıhlamur gibi ağaçlardan oluşur. Bu gruptaki odunlar, ikinci gruba göre daha fazla çatlamaya eğilimi olan odunlardır.
  • Büyük çivi tutma gücü olan karaçam, sarıçam gibi ağaçlardan oluşur.
  • Orta sertlikteki odun cinslerini kapsar. Bu grup 2. grup ile aynı fiziksel dayanıklılıkta ve çivi tutma gücündedir, çatlamaya karşı daha dayanıklıdır. Bu grup, telli kontrplak kutuların birçok kısmının yapımında kullanılır.
  • Bu grup meşe dişbudak, ceviz, kayın gibi sert odunları içerir. Bu gruptaki ağaçların işlenmesi zordur, bunlarla çok sağlam telli ve kontrplak kutu yapılır. Kutu yapımında kullanılan odunun rutubetinin % 15 dolayında olması ve malzemede çatlak, yarık, çapraz damar, çürük, böcek yeniği gibi kusurların olmaması verimli bir ahşap ambalaj elde edilmesi için çok önemlidir. Ayrıca kutu üretiminde kullanılacak ahşapta, budak büyüklüğünün genişliğin üçte birinden fazla olmamasına, çivi çakılacak yerlerin budaksız olmasına dikkat edilmelidir. Ahşaptaki nem oranı da dayanımını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Ahşaptaki nem miktarı azaldıkça dayanım artar.

Kâğıt ve Kâğıt Esaslı Ambalajlar : 

  • Gerek doğaya gerekse insan sağlığına etkisinin en az olması ve geri dönüşümünün kolay ve sonsuz olması nedeniyle kâğıt ambalaj çevreye ve sağlığa saygılı tüm kullanıcılar tarafından tercih edilen ambalaj türüdür.
  • Kâğıt ve kâğıt esaslı ambalaj çeşitleri arasında sargılama kâğıtları, kâğıt torbalar, karton ambalajlar, kâğıt esaslı viol ve tepsiler, kompozit kutular, oluklu mukavva kutular, kâğıt esaslı variller, kartlı ambalajlar sayılabilir.

Kâğıt kökenli ambalaj malzemelerinin kullanım alanları şöyle sıralanabilir: 

  • Konserve kutularının, makarna paketlerinin, çikolata paketlerinin ihracat için bira, şarap ve şampanya ile  diğer içki şişelerinin bir araya getirdiği mukavva kutular olarak,
  • Çeşitli margarin, peynir, tereyağı paketlerinin bir araya getirilerek toptancı ve perakendecilere naklinde kullanılan kutular olarak,
  • Çeşitli tekstil mamullerinin perakende satışında, elde taşımayı kolaylaştıran karton çantalar olarak,
  • Ayakkabı sanayinde gönderme kutuları olarak,
  • Metalden yapılmış çeşitli küçük mamuller, pense, tornavida ve çeşitli elektrikli ev aletleri, buzdolabı, televizyon gibi yerlerde ikincil ambalaj olarak kullanılır.

Karton Kutular:  

Karton kutular çok geniş bir kullanıma sahiptir. Kuru gıda, pastane, dondurma, toz deterjan, oyuncak, tekstil, saraciye ürünlerine kadar birçok ürünün ambalajı olarak karton kutu kullanılır.  Karton kutular üretilirken çeşitli kalınlıkta karton kullanılır.

Teknolojik gelişmeler sonucu, karton kutu üreticisine büyük imkânlar sunan kartonlar mevcuttur. Neme karşı dirençli, kolay katlanabilir, gıdaya uygun, ağartıcı kullanılmadan üretilmiş; PE (polietilen), PP (polipropilen) ya da PET (polietilentetraftalat) film ile lamine edilmiş hazır kartonlar mevcuttur. Özel olarak yetiştirilmiş uzun elyaflı ağaçlar kullanılarak üretilen kartonlar, klasik kartonlardan daha düşük gramajdadır.

Karton Kutu Sağlanmasında Belirlenmesi Gereken Temel Ölçütler: 

  • Ambalajlanacak ürünün şekli, büyüklüğü, birim ağırlığı ve ürünün yapısı, gıda ise özel gereksinimleri ayrıntılı olarak bilinmelidir.
  • Kutu üretiminde, kullanılacak ürüne göre seçilen kartonun özellikleri (kaç gramdan hangi özelliklere sahip kartonla kutunun üretileceği) tespit edilmelidir.
  • Kutu taslaklarının tipi, mümkünse Avrupa Kutu Üreticileri Derneğinin kod numarası kullanılarak ilgili ölçülerin ayrıntılı bir teknik çizim üzerinde açıklanarak yapılması kutu üreticisinden istenmelidir.
  • Baskı yönergesi olmalıdır
  • Gereksinim duyulan miktar (Karton kutular, ideal koşullar olan 20-250C’de % 50 nem ortamında bile en fazla üç ay depolanabilir.) belirlenir.

Karayolu ile taşıma yapan firmalarda orta düzey yönetici olmak ve eğitim almak için inceleyebilirsiniz.

patreon.com/odybelgesi

Leave a Reply