Orta Düzey Yönetici Eğitimi

Depo Türleri, Çeşitleri ve Görevleri Nelerdir?

Depo nedir? Üretim merkezinden gelen ürün veya kargoların hazırlanıp teslim alındıktan sonra bir süre saklanması ve daha sonra istenilen yerlere gönderilmesine denir. Depolama, bu iş için kullanılan alandır. Depolama süresinin uzunluğu da depolama tipi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Uzun saklama süresine bağlı olarak ideal olarak kabul edilen saklama çeşitleri de farklılık göstermektedir.

Lojistikte depolama birkaç aşamada gerçekleşir. Bu adımların doğru bir şekilde yapılması eşyaların korunması ve saklanması için oldukça önemlidir. Bu durumda depolamanın nasıl gerçekleştiğine dikkat edilir. Depolama süreci alanında uzman ve deneyimli kişiler tarafından yönetilir. Depolama sürecindeki ilk adım, malları saymaktır. Mallar ilk alındığı anda sayılır ve olası kusurların tespit edilmesi önemlidir. Duruma bağlı olarak, depolandıktan sonra malların sayıldığı örnekler de vardır.

Eşyaların ambalajlanması burada çok önemlidir. Malların sayımından sonra mallar depoya taşınır. Burada taşınacak olan depo eşyaya göre değişmektedir. Depolar, nakliye sürecine katkı sağlayan uygun lokasyonlarda bulunduğundan, depolama süreci hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Taşıma işleminden sonra mallar uygun bir şekilde depoya yerleştirilir. Diğer mallarla karışmaması için burada iyi bir gruplandırma yapılmıştır. Mallar daha sonra gerekirse ambalajından çıkarılır ve nakliye için yeniden ambalajlanır. Burada belirleyici olan ürünün kendisi ve depoda ne kadar kaldığıdır. Lojistikte depolama seviyeleri de depolama nedenine göre değişebilmektedir. Depolama bazen ihracat ve ithalat işlemlerinde gümrükte beklemek için tercih edilir. Bazen ürün tedarik sürecinde üretici ile perakendeci arasında bir köprü görevi görür. Yazımızda Depo Türleri, Çeşitleri ve Görevleri Nelerdir gelin inceleyelim.

Lojistik depolama konuları

Lojistik depolamada dikkat edilmesi gerekenler, depolama sürecinin anahtarıdır. Neye dikkat edilmesi gerektiğini belirleyen asıl şey mülkün kendisidir, emtiaya bağlı olarak farklı tipte antrepolar vardır. Bu nedenle ilk dikkat edilmesi gereken şey doğru depolama alanında saklanması gerektiğidir. Lojistik depolamada genellikle malların depoda ne kadar süre kalacağı belirtilir. Herhangi bir aksilik olmaması kaydıyla mal belirlenen gün kadar depoda kalır. Bu durumda her madde için özel bir yer ayrılır. Malların ağırlığı ve boyutu da önemlidir. Tüm bunları önceden bilmek, gerekli depolama alanını oluşturmak için önemlidir.

Lojistikte depolama yapılırken eşyanın özelliklerine göre planlama yapmak çok önemlidir. Bazı mallar, depolanmaları sırasında belirli bir sıcaklık aralığı gerektirebilir. Işıktan korunması gereken eşyalar da olabilir. Malların zarar görmeden taşınabilmesi için tüm bu bilgilere kesinlikle uyulmalıdır. Rulmanın nitelikleri bu nedenle çok önemlidir.

Depo çeşitleri ve görevleri nelerdir?

Depo çeşitleri

Depo çeşitleri ve görevleri

Lojistik depolamada tek bir durumdan bahsetmek mümkün değildir. Her ürün için farklı saklama teknikleri vardır. Bu teknikler ayrıca farklı depolar oluşturur. Depoda Gerekli Donanım
özelliklerine sahip bu depolar ile eşyalarınız en üst düzeyde korunmaktadır. Bu nedenle bellek türleri de önemlidir. Depolama türlerini kontrol etmeden bir lojistik firması ile koordinasyon yapmanız önerilmez. Lojistik firmasında eşyalarınız için en uygun depolama türünü bulmanız önemlidir. Lojistik depo çeşitleri şu şekilde ayrılmaktadır:

Açık hava depoları

Depo türleri arasında en  yaygın olan açık hava depoları: Açık hava kamplarında, depolama alanının dört tarafını ve üstünü kaplayan yapılar (binalar) yoktur. Depolama alanı genellikle giriş ve çıkış kontrolü için bir duvar, kümes teli veya metal malzeme ile çevrilidir. Bu tür rulmanların yatırım maliyetleri düşüktür. Açık havada depolanan ürün ve malzemelerin yağmurdan, güneşten, sıcaktan ve soğuktan korunmasına pek gerek yoktur. Depolanan malzemeler hava ile doğrudan ve/veya dolaylı temas halindedir. Bu alanlarda depolanan ürün ve malzemelere örnek olarak kütükler, araçlar, makineler, tuğlalar, geri dönüştürülmüş kağıt atıkları ve hurda demir verilebilir.

Kapalı depolar

Depo türleri arasında en kullanışlı olan kapalı depolar, çok çeşitli malzemelerden (betonarme, çelik, metal levhalar vb.) yapılmış bina türleri olabilir. Amaç, kontrollü sıcaklık ve aydınlatma ile bile depolanan malzemeleri elementlerden tamamen korumaktır.

Soğuk hava depoları

Özel bir kapalı depolama türü soğuk hava deposudur. Bu rulmanların temel amacı ürünü sağlam tutmaktır. Bu sayede ürünün dayanıklılığı ve ticari değeri korunabilmektedir. Et, balık, süt, yoğurt, dondurma, sebze ve meyveler, ilaçlar gibi ürünler her zaman ilk noktadan tüketiciye kadar tüm zincirde; Taşıma ve depolama sırasında sabit sıcaklık kontrolüne tabi tutulurlar. Bu özellikteki ürünlerin nakliye ve depolama operasyonlarına soğuk zincir lojistik operasyonları denir.

Geleneksel Depo Türü

Geleneksel depolar genellikle raflar ve özellikle forkliftler olmak üzere mekanik aletlerle donatılır. Ortalama yükseklik forklift kapasitesine bağlı olarak 6-7 metre civarındadır. Bu nedenle raf sistemi buna göre uyarlanmıştır.

Otomatik depo türleri

Otomatik depolarda insan faktörü en aza indirilmiştir. Bu tür kamplarda neredeyse tüm süreçler bilgisayar desteklidir. Operasyon, otomatik depolama ve geri alma sistemlerini (AS/RS) içeren konveyörler, makaralar, vinçler vb. ile gerçekleştirilir. Tüm yapı taşlarının bir bütün haline geldiği depo yönetim sistemleri ile hata ve kayıplar ortadan kaldırılır ve büyük bir verimlilik artışı sağlanır. Depolarda bilgi ve iletişim teknolojilerinin mekanik sistemlerle entegrasyonu ile birlikte yatırım ve bakım maliyetleri artmaktadır.

Lojistikte depolamanın avantajları

Adından da anlaşılacağı gibi açık hava kampları kapalı fakat sınırlı bir alanda yer almaktadır. Genel olarak kapsamı tellerle sınırlıdır. Elektriksel koruma alanı da burada görülebilir. Çok daha ucuz olan bu depolarda açılmasında sakınca olmayan mallar bulunmaktadır. Kapalı kamplar, standart bir kapalı kamp şeklindedir. Boyutlar değişir. Birçok mal, yan duvarları ve çatıları olan kapalı salonlarda depolanır. Ancak bunlar standart rulmanlardır ve kapalı rulmanlar farklı şekillerde kullanılabilir. Soğuk hava deposu örnek olarak gösterilebilir. Soğuk hava deposu, et gibi soğuk bir yerde muhafaza edilmesi gereken malları saklamak için kullanılan bir antrepodur. Bu eşyaları getiren araçlarda soğuk bir alanda muhafaza edildiği için bu eşyaların korunması önemlidir. Raf sistemi geleneksel depolarda görülmektedir. Bu raflarda çok daha fazla standart ürün sıralanmıştır. Otomatik depolar teknolojinin en güzel örneklerindendir. Burada neredeyse hiç insan müdahalesi yok. Çoğu cihaz teknolojik cihazlarla çalışır. Antrepolar, gümrük binalarının hemen yakınında bulunan antrepolardır. Bu antrepoların amacı gümrük sürecini beklemektir.

Lojistikte depolama avantajları saymakla bitmez. Ancak depo lojistiği, onu tercih edilir kılan bazı avantajlarla karakterize edilir. Lojistik sistemdeki depolama süreci, malları sağlam tutmak için çok önemlidir. Aynı zamanda eşyaya uygun farklı depolama türlerinin bulunması lojistikte depolamanın bir avantajı olarak görülmektedir. Lojistikte depolama, gümrük gibi yerlerde bekleme sürelerini de ortadan kaldırır. Mallar araçlarda bekletilmez, antrepolara alınır ve gümrük işlemleri tamamlanır. Lojistik depolar genellikle nakliye sürecine en yakın konumdadır. Dolayısıyla zaman tasarrufu açısından da oldukça etkilidir. Yakınlığı sayesinde taşıma işlemi kolaydır. Lojistikte depolama, son yıllardaki teknolojik gelişmelerle birlikte her geçen gün daha da iyiye gitmektedir.

Taşıma ve depolama şeklinde iki ana hizmetten oluşan lojistik için depolamanın kalitesi oldukça önemlidir. Etkili depo süreçleri ile lojistik hizmetler önemli ölçüde daha verimli hale gelir. Depo Türleri yazımız bu kadar.

Twitter adresimiz: https://twitter.com/1odybelgesi